PROJEKT EDUKACYJNY REALIZOWANY PRZEZ UCZNIÓW KLASY III A SPDP
W semestrze II młodzież klasy III A SPdP kontynuowała podróż po krajach europejskich. Uczniowie odwiedzili na Półwyspie Iberysjkim – Hiszpanię, Portugalię, na Półwyspie Bałkańskim – Chorwację, w Europie Zachodniej – Francję, Wielką Brytanię i kraje Beneluxu. Prowadzone przez uczniów albumy wzbogaciły się o kolejne karty pracy. Urozmaiceniem w zdobywaniu wiedzy o życiu Europejczyków były filmy edukacyjne „Fakty nie mity”, które zawierały wiele ciekawostek o życiu ludzi w poszczególnych krajach, kulturze i zwyczajach. Największym zainteresowaniem niezmiennie cieszyły się zajęcia z gospodarstwa domowego, w czasie których młodzież przygotowywała i degustowała potrawy, z których słyną poszczególne państwa.
Hiszpania
- Kolorowa tortilla
- Empanadas
Portugalia
- Zupa caldo verde
Chorwacja
- Zupa pietruszkowa z kwaśną śmietaną
- Pasztet jajeczno-kiełbasiany
- Burek
Francja
- Kluseczki półfrancuskie z gulaszem
- Crepes – francuskie naleśniki
- Babeczki z ciasta francuskiego wypełnione zielonym groszkiem
- Zupa prowansalska
- Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem