Program dla szkół 2024/2024

Informacja na temat realizacji programu rządowego I półrocze 2024 2025

Informacja na temat realizacji programu rządowego „Program dla szkół”

Liczba uczniów biorących udział w programie w kl. I-V w semestrze I wyniosła 51 uczniów Dostawcą produktów mlecznych i mleka oraz komponentów owocowo-warzywnych w roku szkolnym 2024/2025 było P.H.U.P POLDRÓB z Gniezna.

Produkty mleczne

Produkt wchodzący w skład porcji Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty
Op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25l) 193, 199, 151
Op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150g) 48, 100
Op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g) 97, 50
Op. jedn. maślanki naturalnej ( o pojemności co najmniej 0,25l) 100
Op. jedn. serka twarogowego (o masie netto co najmniej 150g) 50
RAZEM PRODUKTY MLECZNE: 988

Produkty owocowo-warzywne

Produkt wchodzący w skład porcji Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty
Jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g) 97, 199, 150
Gruszka (szt. o masie netto co najmniej 150 g) 48
op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g) 48
op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g)
Op. jedn. soku owocowego (o objętości co najmniej 0.2l)/przecieru owocowego (o masie netto co najmniej 100 g)/zagęszczonego przecieru owocowego (o masie co najmniej 100 g) 48, 51
RAZEM PRODUKTY OWOCOWE: 641
Op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g) 97, 100, 151
Op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g) 49
Op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g) 50
Op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm) 50
Op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g) 48
RAZEM PRODUKTY WARZYWNE: 545

 

W ramach „Programu dla szkół” zrealizowano dodatkowe przedsięwzięcia: warsztaty kulinarne, zajęcia praktyczne promujące zdrowe odżywianie, zajęcia plastyczne o tematyce proekologicznej i prozdrowotnej. proekologicznej i prozdrowotnej. Tematy zrealizowane                      w ramach „Programu dla szkół” w semestrze I -działania o charakterze  edukacyjnym wg sprawozdania do KOWR Poznań:

  1. Zdrowo się odżywiam – kl.1b-2b – E
  2. Kolorowe i zdrowe śniadanie – kl. 1b-2b – E
  3. Warzywa i owoce. Warsztaty zdrowego odżywania – kl. 1bu, 1au, 2au, 1fu – C
  4. Lubię owoce i warzywa – kl. 1bu, 1au, 2au, 1fu – E
  5. Wszystko o pomidorze – kl. 2d, 3d, 3c – F
  6. Segregowanie owoców i warzyw – kl. kl. 2d, 3d, 3c- F
  7. Skąd się bierze mleko – kl. 5du – E
  8. Moje ulubione owoce – kl. 5du – E
  9. Soki z owoców i warzyw – kl. 5g, 5h – pkt. C
  10. Kolorowy świat warzyw i owoców – kl. 4e – C
  11. Smaczne i zdrowe szaszłyki owocowe – kl. 1a-2a, 4f, 4-5cu – E
  12. Zdrowa kanapka na drugie śniadanie – kl. 1a-2a, 4f, 4-5cu – E

 

 

Skip to content