Informacja na temat realizacji programu rządowego I półrocze 2024 2025
Informacja na temat realizacji programu rządowego „Program dla szkół”
Liczba uczniów biorących udział w programie w kl. I-V w semestrze I wyniosła 51 uczniów Dostawcą produktów mlecznych i mleka oraz komponentów owocowo-warzywnych w roku szkolnym 2024/2025 było P.H.U.P POLDRÓB z Gniezna.
Produkty mleczne
Produkt wchodzący w skład porcji | Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty |
Op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25l) | 193, 199, 151 |
Op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150g) | 48, 100 |
Op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g) | 97, 50 |
Op. jedn. maślanki naturalnej ( o pojemności co najmniej 0,25l) | 100 |
Op. jedn. serka twarogowego (o masie netto co najmniej 150g) | 50 |
RAZEM PRODUKTY MLECZNE: | 988 |
Produkty owocowo-warzywne
Produkt wchodzący w skład porcji | Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty |
Jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g) | 97, 199, 150 |
Gruszka (szt. o masie netto co najmniej 150 g) | 48 |
op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g) | 48 |
op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g) | — |
Op. jedn. soku owocowego (o objętości co najmniej 0.2l)/przecieru owocowego (o masie netto co najmniej 100 g)/zagęszczonego przecieru owocowego (o masie co najmniej 100 g) | 48, 51 |
RAZEM PRODUKTY OWOCOWE: | 641 |
Op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g) | 97, 100, 151 |
Op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g) | 49 |
Op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g) | 50 |
Op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm) | 50 |
Op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g) | 48 |
RAZEM PRODUKTY WARZYWNE: | 545 |
W ramach „Programu dla szkół” zrealizowano dodatkowe przedsięwzięcia: warsztaty kulinarne, zajęcia praktyczne promujące zdrowe odżywianie, zajęcia plastyczne o tematyce proekologicznej i prozdrowotnej. proekologicznej i prozdrowotnej. Tematy zrealizowane w ramach „Programu dla szkół” w semestrze I -działania o charakterze edukacyjnym wg sprawozdania do KOWR Poznań:
- Zdrowo się odżywiam – kl.1b-2b – E
- Kolorowe i zdrowe śniadanie – kl. 1b-2b – E
- Warzywa i owoce. Warsztaty zdrowego odżywania – kl. 1bu, 1au, 2au, 1fu – C
- Lubię owoce i warzywa – kl. 1bu, 1au, 2au, 1fu – E
- Wszystko o pomidorze – kl. 2d, 3d, 3c – F
- Segregowanie owoców i warzyw – kl. kl. 2d, 3d, 3c- F
- Skąd się bierze mleko – kl. 5du – E
- Moje ulubione owoce – kl. 5du – E
- Soki z owoców i warzyw – kl. 5g, 5h – pkt. C
- Kolorowy świat warzyw i owoców – kl. 4e – C
- Smaczne i zdrowe szaszłyki owocowe – kl. 1a-2a, 4f, 4-5cu – E
- Zdrowa kanapka na drugie śniadanie – kl. 1a-2a, 4f, 4-5cu – E