Program dla szkół w II półroczu 2024/2025

Informacja na temat realizacji programu rządowego „Program dla szkół” 

w II półroczu roku szkolnego 2024/2025 

Liczba uczniów biorących udział w programie w kl. I-V w semestrze II wyniosła 54 uczniów Dostawcą produktów mlecznych i mleka oraz komponentów owocowo-warzywnych było P.H.U.P POLDRÓB z Gniezna.  

Produkty mleczne 

Produkt wchodzący w skład porcji  Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty 
Op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25l)  260, 211, 107   
Op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150g)  104, 53   
Op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g)  52, 105    
Op. jedn. maślanki naturalnej ( o pojemności co najmniej 0,25l)  52, 53   
Op. jedn. serka twarogowego (o masie netto co najmniej 150g)  53 
RAZEM PRODUKTY MLECZNE:  1050 

Produkty owocowo-warzywne  

Produkt wchodzący w skład porcji  Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty 
Jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g)  208, 264    
Gruszka (szt. o masie netto co najmniej 150 g)  52 
op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g)   
op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g) 

 54 

Op. jedn. soku owocowego (o objętości co najmniej 0.2l)/przecieru owocowego (o masie netto co najmniej 100 g)/zagęszczonego przecieru owocowego (o masie co najmniej 100 g)  107 
RAZEM PRODUKTY OWOCOWE:  685 
Op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g)  208, 264 
Op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g)   
Op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g)   
Op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm)  53 
Op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g)  52 
RAZEM PRODUKTY WARZYWNE:  577 

  

W ramach „Programu dla szkół” zrealizowano dodatkowe przedsięwzięcia: warsztaty kulinarne, zajęcia praktyczne promujące zdrowe odżywianie, zajęcia plastyczne o tematyce proekologicznej i prozdrowotnej. Tematy zrealizowane w ramach „Programu dla szkół”
w semestrze II -działania o charakterze  edukacyjnym wg sprawozdania do KOWR Poznań: 

  1. Pyszny i zdrowy sok owocowo-warzywny – kl. 1d-2d-3d, 3c, 4e – pkt. C 
  1. Jem zdrowo i kolorowo – kl. 1d-2d-3d, 3c, 4e – pkt.E 
  1. Owoce i warzywa – kl.  1bu, 1au, 1fu – pkt.C 
  1.  Jemy zdrowo – kl. 1bu, 1au, 1fu – pkt. E 
  1. Smaczne i zdrowe szaszłyki owocowe- kl. 1-2a, 4-5 cu, 4fP – pkt.C 
  1. Owocowa bomba witaminowa na talerzu – kl. 1-2a, 4-5 cu, 4f – pkt.C 
  1. Zdrowe śniadanie – kl. 1b-2b – pkt.E 
  1. Wiem, co jem! – kl. 1b-2b – pkt.F 
  1. Zdrowa pizza razowa – kl. 5g, 5h – pkt.B 
  1. Zupa owocowa – witaminowa uczta – kl. 5du – pkt. E 
  1. Moje ulubione śniadanie – kl. 5du – pkt.E