Informacja na temat realizacji programu rządowego „Programy dla szkół”
w I półroczu 2023/2024
Liczba uczniów biorących udział w programie w kl. I-V w semestrze I wyniosła 41 uczniów Dostawcą produktów mlecznych i mleka oraz komponentów owocowo-warzywnych w roku szkolnym 2023/2024 było P.H.U.P POLDRÓB z Gniezna.
Poniżej zestawienie produktów w semestrze 1:
Produkty mleczne
Produkt wchodzący w skład porcji | Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty |
Op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25l) | 706 |
Op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150g) | 125 |
Op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g) | 164 |
Op. jedn. serka twarogowego (o masie netto co najmniej 150g) | 41 |
RAZEM PRODUKTY MLECZNE: | 1036 |
Produkty owocowo-warzywne
Produkt wchodzący w skład porcji | Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty |
Jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g) | 497 |
Gruszka (szt. o masie netto co najmniej 150 g) | 124 |
op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g) | 42 |
op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g) | 82 |
Op. jedn. soku owocowego (o objętości co najmniej 0.2l)/przecieru owocowego (o masie netto co najmniej 100 g)/zagęszczonego przecieru owocowego (o masie co najmniej 100 g) | 82 |
RAZEM PRODUKTY OWOCOWE: | 827 |
Op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g) | 250 |
Op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g) | 82 |
Op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g) | 42 |
Op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm) | 82 |
Op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g) | 41 |
RAZEM PRODUKTY WARZYWNE: | 497 |
W ramach „Programu dla szkół” zrealizowano dodatkowe przedsięwzięcia: warsztaty kulinarne, zajęcia praktyczne promujące zdrowe odżywianie, zajęcia plastyczne o tematyce proekologicznej i prozdrowotnej. Tematy zrealizowane w ramach „Programu dla szkół”
w semestrze I:
– „ Jabłka – owoce, które lubimy” – kl. 1c-2c-3c, 2b-3b
– „Stawiam na mleko” ” – kl. 1c-2c-3c, 2b-3b
– „Spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców, soku i mleka „ – kl. 1au
– „Koktajl mleczno-owocowy” – kl. 1a-3a, 1au, 4bu
– „Piękne zęby i mocne kości, gdy zdrowy nabiał na stole gości” – kl. 1a-3a, 1au, 4bu
– „Dlaczego śniadanie jest takie ważne” – kl. 4d, 4e-5e
– „Zajęcia edukacyjne w Muzeum Pyry w Poznaniu” – kl. 3d, 4e-5e
– „Zdrowe mleczne śniadanie” – kl. 4cu
– „ Żywieniowy trójkąt – piramida zdrowia” – kl. 4cu
– „ Na zdrowi! Czyli moc witamin warzyw” – kl. 5g
– „ Na zdrowi! Czyli moc witamin owoców” – kl. 5g
– „Drugie śniadanie, a piramida zdrowego odżywiania” kl. 5g