Realizacja programu rządowego „Programy dla szkół” w I półroczu 2023/2024

Informacja na temat realizacji programu rządowego „Programy dla szkół”
w I półroczu 2023/2024

Liczba uczniów biorących udział w programie w kl. I-V w semestrze I wyniosła 41 uczniów Dostawcą produktów mlecznych i mleka oraz komponentów owocowo-warzywnych w roku szkolnym 2023/2024 było P.H.U.P POLDRÓB z Gniezna.

Poniżej zestawienie produktów w semestrze 1:

Produkty mleczne 

Produkt wchodzący w skład porcji  Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty 
Op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25l)  706 
Op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150g)  125 
Op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g)  164 
Op. jedn. serka twarogowego (o masie netto co najmniej 150g)  41 
RAZEM PRODUKTY MLECZNE:  1036 

Produkty owocowo-warzywne  

Produkt wchodzący w skład porcji  Łączna liczba porcji spożytych przez uczniów, zawierających wymienione produkty 
Jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g)  497 
Gruszka (szt. o masie netto co najmniej 150 g)  124 
op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g)  42 
op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g)                  82 
Op. jedn. soku owocowego (o objętości co najmniej 0.2l)/przecieru owocowego (o masie netto co najmniej 100 g)/zagęszczonego przecieru owocowego (o masie co najmniej 100 g)  82 
RAZEM PRODUKTY OWOCOWE:  827 
Op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g)  250 
Op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g)  82 
Op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g)  42 
Op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm)  82 
Op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g)  41 
RAZEM PRODUKTY WARZYWNE:  497 

  

W ramach „Programu dla szkół” zrealizowano dodatkowe przedsięwzięcia: warsztaty kulinarne, zajęcia praktyczne promujące zdrowe odżywianie, zajęcia plastyczne o tematyce proekologicznej i prozdrowotnej. Tematy zrealizowane w ramach „Programu dla szkół”
w semestrze I: 

– „ Jabłka – owoce, które lubimy” – kl. 1c-2c-3c, 2b-3b 

– „Stawiam na mleko” ” – kl. 1c-2c-3c, 2b-3b 

–  „Spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców, soku i mleka „ – kl. 1au 

– „Koktajl mleczno-owocowy” – kl. 1a-3a, 1au, 4bu 

– „Piękne zęby i mocne kości, gdy zdrowy nabiał na stole gości” – kl. 1a-3a, 1au, 4bu 

– „Dlaczego śniadanie jest takie ważne” – kl. 4d, 4e-5e 

– „Zajęcia edukacyjne w Muzeum Pyry w Poznaniu” – kl. 3d, 4e-5e 

– „Zdrowe mleczne śniadanie” – kl. 4cu 

– „ Żywieniowy trójkąt – piramida zdrowia” – kl. 4cu 

– „ Na zdrowi! Czyli moc witamin warzyw” – kl. 5g 

– „ Na zdrowi! Czyli moc witamin owoców” – kl. 5g 

– „Drugie śniadanie, a piramida zdrowego odżywiania” kl. 5g