Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U. z 2020 r., poz. 1511) dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2020/2021 do klas I-V szkół podstawowych, które uczestniczą w programie, udostępniane są:
Owoce, warzywa i soki:
- jabłka(1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g)
- gruszki(1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g)
- śliwki(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
- truskawki(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g)
- marchew(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- rzodkiewka(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- papryka słodka(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- pomidory(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g i średnicy pomidora nie więcej niż 40 mm)
- kalarepa(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- soki i przeciery owocowe(opakowanie jednostkowe soku o pojemności co najmniej 0,2 l/opakowanie jednostkowe przecieru o pojemności co najmniej 100g)
Mleko i przetwory mleczne:
- mleko białe(opakowanie jednostkowe o pojemności co najmniej 0,25 l)
- jogurt naturalny(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
- kefir naturalny(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
- serek twarogowy(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
W I półroczu roku szkolnego 2020/2021 w Programie dla szkół wzięło udział 36 uczniów klas I-V. Dostawcą produktów mlecznych i mleka oraz komponentów owocowo-warzywnych jest P.H.U.P POLDRÓB z Gniezna.
W ramach „Programu dla szkół” zrealizowano dodatkowe przedsięwzięcia: warsztaty kulinarne, zajęcia praktyczne promujące zdrowe odżywianie, zajęcia plastyczne o tematyce proekologicznej i prozdrowotnej. Tematy zrealizowane w poszczególnych klasach w ramach „Programu dla szkół”.
Grupa rewalidacyjno -wychowawcza:
- Owocowe fantazje – warsztaty kulinarne.
- Mleczna przerwa w szkole i w domu – II śniadanie z wykorzystaniem przetworów mlecznych.
Kl. 1-2u i 1-3
- Wykorzystanie różnych gatunków serów w komponowaniu posiłków.
- Mleczna przerwa w szkole –w domu – II śniadanie z wykorzystaniem przetworów mlecznych.
Kl. 3au -5cu
- Przygotowanie gazetki nt. zdrowego odżywiania
- Zakładanie i prowadzenie uprawy w warunkach domowych
Kl. 3bu-5bu-5du
- Budyń – pomysł na II ciepłe śniadanie
- Zdrowe i kolorowe II śniadanie
Kl. 5a
- Mleko i jego walory odżywcze.
- Mleczne przysmaki kl. Va – makieta z wykorzystaniem opakowań po mleku i produktach mlecznych.
Kl.4-5b
- Zasady zdrowego odżywania się-warzywa i owoce (wykonanie gazetki ściennej)
- Piramida zdrowia
Przygotowano obszerne materiały dodatkowe: quizy, zagadki, kolorowanki, krzyżówki utrwalające tematykę zdrowego odżywiania się. Materiały stanowią uzupełnienie realizacji tematów realizowanych przez klasy biorące udział w “Programach dla szkół”.
Działania edukacyjne
Grupa rewalidacyjno-wychowawcza
Klasy I-V
Uczniowie wykonali makiety z wykorzystaniem oryginalnych opakowań po mleku i produktach mlecznych.
Nie zabrakło także czasu na prowadzenie ekologicznych upraw w warunkach domowych.
Zapraszamy najmłodszych do obejrzenia bajek z serii „Przygody Chrumasa”.